- Startsida
- Om Härnösandshus
- Regnbågskvarteret på Tunnelplan
Regnbågskvarteret på Tunnelplan
Tomas Frejarö, ordförande i Härnösandshus styrelse 2015 - 2019, berättar om hur regnbågskvarteret på Tunnelplan kom till.
Även i den vackraste av städer och även hos den mest ansvarsfulla hyresvärd kan det ibland hända att kvarter förfaller. Till en början sker det så långsamt att ingen riktigt märker det. 2015 när Härnösandshus då nya styrelse var på rundtur till våra bostadsområden, blev det uppenbart för många av oss att kvarteret Orren på Tunnelplan hade sett bättre dagar. De sexton vitmålade huskropparna som med åren hade grånat gav ett lite sorgset och inte särskilt välkomnande intryck.
En natt ett par år tidigare hade någon målat trappan upp mot Härnösands Domkyrka i regnbågens färger. Så småningom ledde det till att Regnbågsmattan skapades och kom att pryda altargången i domkyrkan. Sambiblioteket hade hängt upp ett regnbågsdraperi och våren 2015 hade Härnösands Folkhögskola skaffat nya markiser i regnbågens färger. Engagemanget för utsatta människor hade länge utmärkt Härnösand genom exempelvis 5i12-rörelsen och det började talas om Härnösand som regnbågsstad.
Där på Tunnelplan år 2015 i höstrusket dök nog tanken upp hos flera av oss: tänk om vi kunde göra något varmt, välkomnande och färgglatt av kvarteret Orren. Tänk om vi kunde måla husen i olika färger så att de tillsammans bildar en symbolisk regnbåge. En arkitekt fick i uppdrag att ta fram en skiss på färgsättning. En enig styrelse ställde sig bakom projektet. Kvarteret prioriterades upp i underhållsplanen och våren 2017 målades de första husen i klara färger.
Regnbågskvarteret lanserades som begrepp för allmänheten vid en Allsång på Murberget, med gaytenoren Rickard Söderberg som speciellt inbjuden artist. Under kvällen tangerades allsångens besöksrekord och Härnösandshus programförklaring nådde tusentals härnösandsbor och tillresta:
”Regnbågskvarteret betyder för många en fräsch och upprustad boendemiljö i största allmänhet. För någon gör det miljön tydligare och lättare att orientera sig i. Ytterligare någon kommer att beröras av symboliken i regnbågen; att här hos Härnösandshus är alla lika mycket värda och du är välkommen – precis som du är!”
Projektet kombinerades även med internt värderingsarbete hos Härnösandshus och våra hyresgäster kring tolerans, mångfald och schysst bemötande. Regnbågen som inkluderande symbol har fortsatt att användas i Härnösands offentligenhet, bland annat på läktaren vid Högslättens konstgräsplan och linorna i Härnösands simhall.
2020 rustades de sista husen i Regnbågskvarteret upp så att regnbågsflaggans alla färger rött, orange, gult, grönt, blått och lila nu syns. Utemiljöerna, med blomplanteringar och markbehållare för återvinning, har fått ett lyft och det märks att de boende engagerar sig mer i sin nya närmiljö. Härnösandshus och hela vackra Härnösand har fått ett kvarter vi kan vara stolta över.