Energitips

Små steg kan göra stora avtryck och spara energi

Handen på hjärtat, hur ofta står du kvar en extra stund i duschen och bara njuter av det varma vattnet? Eller vaknar du på morgonen och upptäcker att det lyst i hallen hela natten eller att teven står på i stand-by läge dygnet runt? Inte hela världen kan man tycka. Men om hela världen faktiskt stängde av varmvattnet lite tidigare, kom ihåg att släcka lyset och slutade använda stand-by läget så skulle vår energiförbrukning se betydligt bättre ut än den gör idag. För vi gör av med lite för mycket energi.

Men vi kan vi ändra på det! Vi kan minska energiförbrukningen utan att ändra vår livsstil allt för mycket.

Hoppas att du, precis som vi, vill vara med och spara energi. Tillsammans kan vi med ganska små insatser göra riktigt stor skillnad.

3 tips om lampor

Släck lyset när du går ut ur rummet!
Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! Det stämmer heller inte att tändning och släckning snabbt sliter ut lampan i ett vanligt hem.

Räkneexempel
Belysning står för drygt en femtedel av hemmets energianvändning. Det motsvarar cirka 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet — en kostnad på över 1 000 kronor.

Byt till lågenergilampor eller LED-belysning!
Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. I en glödlampa omvandlas endast 10 procent av energin till ljus, medan resten blir till värme. I lågenergilampor och LED-lampor omvandlas mer av energin till ljus. Glödlampor har successivt fasats ut och försäljning av glödlampor är nu förbjuden i EU och flera andra delar av världen.

Räkneexempel
Lågenergilampor använder ungefär en fjärdedel så mycket el som en glöd- lampa gör. Det innebär att du kan byta en 60 W glödlampa mot en 15 W låg- energilampa och en 40 W mot en 10 W lågenergilampa och ändå få samma ljusutbyte. Ladda ner appen "Lampguiden" från Energimyndigheten som hjälper dig att välja rätt när du ersätter dina gamla glödlampor med ny energieffektiv belysning.

Använd timer till julbelysningen - och byt ut gamla glödlampor!
En del lampor drar el även när de är släckta. Det gäller halogen- lampornas transformator, den lilla lådan som sitter på stick-proppen. Dra ut kontakten när du släcker lampan eller koppla den till vägguttaget via ett grenuttag med strömbrytare.

Räkneexempel
Om en miljon hushåll väljer LED-lampor istället för glödlampor i varsin fönsterstjärna, ljusslinga och juldekoration, sparar vi 41 000 000 kWh, vilket är lika mycket som eluppvärmningen av 2 700 villor under ett helt år.

5 tips om värme och ventilation

Täckta element fungerar inte!
Om dina element täcks av stora möbler eller långa gardiner kan värmen inte komma ut i rummet. Det behövs minst 40 cm fri yta framför ett element för att det ska fungera rätt.

Vädra med tvärdrag i några minuter!
Om du vill byta luft i lägenheten är det mycket bättre att vädra med tvärdrag än att låta fönstren stå på glänt hela dagen. Då slipper rummet dessutom bli kallt

Säg till om listerna runt fönster och balkongdörrar är trasiga eller saknas!
Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta felanmälan om du känner drag.

Stäng inte vädringsluckor och ventiler!
Ett hyreshus är byggt för att ha en fungerande cirkulation av luft.
Om ventiler är stängda eller igensatta slutar luftväxlingen att fungera effektivt, och halten av skadliga ämnen i luften stiger

Dra ner rullgardiner och persienner på natten!
Värme kan dels läcka ut genom fönsterkarmar och dels försvinna genom fönsterglas, som inte kan hålla värmen lika bra som en isolerad vägg. Därför är det bra att dra ner rullgardiner och persienner på natten när det är kallt ute.