Härnösandshus halverar hyran för företagarna

Härnösandshus beslutade under onsdagen att halvera hyran för småföretagare.
Hyresreduktionen gäller månaderna april, maj och juni.

– Oron kring coronautbrottet pressar många verksamheter just nu, och vi vill på det här sättet försöka bidra till att fler företag klarar sig igenom krisen, säger Härnösandshus vd Göran Albertsson.

I slutet av mars presenterade regeringen ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet för små och medelstora företag inom särskilt utsatta sektorer. Staten avsätter pengar för att kompensera hyresvärdar som vill stötta hyresgäster genom en tillfällig hyresreduktion.

De allmännyttiga bostadsbolagen är positiva till initiativet och som en av flera kommunala bostadsbolag väljer Härnösandshus nu att sänka hyrorna för företag.

– Det här är viktigt för oss på flera sätt. För varje företag som måste slå igen så tappar vi en hyresgäst, men vi ser också att det här är viktigt för hela Härnösand. Många verksamheter som genererar arbetstillfällen och skatteintäkter och som gör vår stad attraktiv och inbjudande har det väldigt tufft nu. Vi vill göra det vi kan för att fler företag ska kunna ta sig igenom krisen.

Hyresreduktionen gäller månaderna april, maj och juni och de företag som är hyresgäster hos Härnösandshus kommer inom kort att bli kontaktade. Många företag betalar idag hyran kvartalsvis och de företag som redan betalat in hyran för perioden kommer att få tillbaka pengar.

Trots regeringens kompensation kommer beslutet om att halvera hyrorna för företagen att innebära minskade hyresintäkter för Härnösandshus.

– Vi kommer inte att kompensera detta genom att höja hyrorna för våra boende. Det här är en exceptionell situation och vi har en stabil ekonomi som gör att vi kan hantera hyresbortfallet under en period, säger Göran Albertsson.