3 Lamptips!


1 Släck lyset när du går ut ur rummet!  
Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte! Det stämmer heller inte att tändning och släckning snabbt sliter ut lampan i ett vanligt hem.

Räkneexempel
Belysning står för drygt en femtedel av hemmets energianvändning. Det motsvarar cirka 750 kWh på ett år i en genomsnittlig lägenhet — en kostnad på över 1 000 kronor.

 
2 Byt till lågenergilampor eller LED-belysning!  
Ju fler watt desto mer energi drar lampan när den är tänd. I en glödlampa omvandlas endast 10 procent av energin till ljus, medan resten blir till värme. I lågenergilampor och LED-lampor omvandlas mer av energin till ljus. Från den 1 september är dock försäljning av glödlampor förbjuden i EU.

Räkneexempel
Lågenergilampor använder ungefär en fjärdedel så mycket el som en glöd- lampa gör. Det innebär att du kan byta en 60 W glödlampa mot en 15 W låg- energilampa och en 40 W mot en 10 W lågenergilampa och ändå få samma ljusutbyte. Ladda ner appen "Lampguiden" från Energimyndigheten som hjälper dig att välja rätt när du ersätter dina gamla glödlampor med ny energieffektiv belysning.

 
3 Använd timer till julbelysningen!
En del lampor drar el även när de är släckta. Det gäller halogen- lampornas transformator, den lilla lådan som sitter på stick-proppen. Dra ut kontakten när du släcker lampan eller koppla den till vägguttaget via ett grenuttag med strömbrytare.

Räkneexempel
Om en miljon hushåll väljer LED-lampor istället för glödlampor i varsin fönsterstjärna, ljusslinga och juldekoration, sparar vi 41 000 000 kWh, vilket är lika mycket som eluppvärmningen av 2 700 villor under ett helt år.