Information om skadedjur!


Om du misstänker att du har någon form av skadedjur i din lägenhet är du enligt hyreslagen skyldig att göra en skadedjursanmälan omgående. Ring vår centrala felanmälan på 0611-88 290 så gör vi en order som skickas vidare till saneringsföretaget Anticimex.

 

Det finns även övriga skadedjur!  Klicka här för att läsa mer om dessa!
  

Mer om vägglöss(Cimex lectularius)

Vägglöss har återigen blivit ett kraftigt problem i Sverige och resten av världen. Det beror främst på människors förändrade resvanor och att vägglössen utvecklat motståndskraft mot bekämpningsmedel.
Vägglöss är nattaktiva insekter (skinnbaggar) som likt mygg lever av att suga blod från oss människor. De är rödbruna och liknar små platta skalbaggar. De är ca 1-5 mm långa och kan inte flyga.

Hur kommer de in i mitt hem?
En starkt bidragande orsak till spridningen av vägglöss är vårt resande. Även intresset av att handla secondhand, och göra så kallade loppisfynd är en bidragande orsak.

Vad kan jag göra för att inte få vägglöss i min bostad?
Följer du bara några enkla råd så minskas risken väsentligt att du ska få kryp med dig hem.
Läs råden här!

Hur vet jag om jag har vägglöss hemma?
Det finns lite olika kännetecken på ifall du har vägglöss hemma. Svart spillning, blodfläckar på lakanet, torkade skalbitar är några indikatorer. Större kolonier av löss ger en lite mjölig doft. Ibland ser du till och med en levande lus och då är det ju ingen tvekan. Får du bett nattetid ska du vara uppmärksam. Lusen äter ungefär vart tredje dygn, har du många löss kan du i princip bli biten varje natt.
Det kan ta flera dagar, upp till två veckor, för symptom att visa sig när man blivit biten. Detta gäller första gången man blir biten. Vid upprepade bett och tillfällen kommer symptomen direkt. Alla blir inte bitna! Det kan alltså finnas vägglöss i en bostad även om alla i hushållet inte har bett.